dilluns, 12 de maig del 2008

Les Serres de Sant Andreu (Vilanova de Sau)

De la Parròquia de Sant Andreu de Bancells (ara Vilanova de Sau) visitem avui la casa Les Serres de Sant Andreu. Situada al final de la carena de nom homònim, les Serres, sobre la desembocadura de la Riera Major a la vessant de Susqueda. El mes remarcable de la casa es la vista, ja que es troba molt enlairada, perquè quant a arquitectura no te res d’interessant i mes aviat a cada ampliació que s’hi ha fet ha anat empitjorant; només cal mirar la galeria que s’hi va fer darrerament ( ja fa uns anys). Al costat de la casa també s’hi poden veure les restes de les quadres.

Es una casa amb els murs sense arrebossar que permeten veure els diferents períodes

de construcció i els canvis que ha sofert.

Pel que sembla, ja fa temps que no hi habita ningú. Fa uns anys (30) encara vaig parlar amb gent que hi estava, encara que no permanentment. Eren gent gran que deurien ser els darrers estadants de la casa que hi anaven a passar dies.

A prop i per tota la muntanya s’hi troben varies mines de barita que varen estar actives fins el 1995 segons mostre un calendari encara penjat en els barracons dels treballadors que hi ha a la que sembla que era mina principal, ja que tenia inclús una via per a vagonetes i un carregador molt gran en comparació al de les moltes extraccions mes modestes que hi havia al llarg de la carretera i que consistien en uns simples tronc amb una rudimentària comporta.


Aspecte de la casa amb la desafortunada galeria afegida.

Vista al Montseny des de l'era de la casa.

Mina principal amb l'armari per guardar els explosius al costat de l'entrada.

Interior de la mina principal.

Vies de les vagonetes amb el carregador a sota.

Carregador d'una mina secundària.