divendres, 31 d’octubre del 2008

Mas Claver (Sant Hilari)

El Mas Claver el trobem al costat de l’antic camí que anava de Sant Hilari a Querós passant per les Illes , Coll de Querós i Busquets per baixar cap a la Querosa, que ja hem vist en una entrada anterior.
Quan hi arribes sembla tenir millor estat del que te realment. Bona part de la teulada s’ha enfonsat i la resta no tardarà massa a fer-ho però la façana es conserva en bones condicions. Te la teulada a dues bassants amb el carener perpendicular a la façana, encarada a migdia. Es pot comprovar que ha sofert diferents modificacions hi ampliacions. No he pogut saber l’època en que es va fer i no apareix en els fogatges del 1553 encara que podria ser que hagués canviat el nom i per això no hi surt ja que la construcció sembla mes antiga.
El mas dona nom a una riera que desemboca a la d’Osor i que te uns bonics saltants encara que bastant enclotats.
En aquest mas hi va néixer un entranyable personatge l’any 1871, es tracta d’en Jaume Traveries i Riera conegut com en “Jaumet del flabiol” que els darrers anys de la seva vida els passà portant un petit carret amb càntirs de la Font Vella que oferia pels carrers de Sant Hilari per treure’n unes monedes. De petit s’havia quedat mut, diuen que d’un espant que li va donar el seu germà gran que el volia cremar i l’únic so que feia eren les tretze notes escadusseres que treia del seu flabiol. El personatge va donar nom als populars dolços de Sant Hilari, els jaumets.

L'aspecte al arrivar-hi es bastant bo.





El forn de pa que no faltava a cap casa.

Les restes del fogons.

La manca de poblacions importants en tot el retall del mapa pot donar idea de l'aillament de la casa.