dilluns, 20 d’octubre del 2008

L'Avenc (Tavertet)

Al costat del camí que vorejant la cinglera per la part de dalt va de Tavertet a Rupit hi trobem El Casal de l’Avenc, construcció renaixentista del segle XVI pel que fa a l’actual edificació, encara que es molt més antiga. Notable mostra del gòtic rural català te la façana orientada a sud-oest amb una porta dovellada amb l’escut dels avenc al mig i unes finestres gòtiques amb les llindes molt treballades i els muntants esculpits tant a l’exterior com a l’interior. En una finestra de llevant hi ha esculpit l’any 1559. Remarcable pica i rentaplats a la cuina-menjador, que es la part més antiga i correspon al segle XIII, amb un mascaró d’un cap mitrat, de pedra, amb una aixeta a la boca. Escuts episcopals. Llar de foc voltada de seients, com escons, molt enfonyada i amagada dins del casal, al costat del forn de pa. Una altra llar a la cambra lateral de la cuina, que devia ser la cambra noble, amb muntants i brancals esculpits i finestra gòtica de cara a les cingleres. Al primer pis hi ha la sala amb quatre habitacions al voltant i una llar de foc. Hi ha dues curioses espitlleres a les golfes i quatre espitlleres més, laterals. La masia vella està enganxada al darrera. Tenia teuleria. El bisbe Galzeran Sacosta, citat en l’any 1328, era fill de l’Avenc, i per tant la masia primigènia pot situar-se al segle XII si no abans. Pou exterior, i font.
Els darrers anys ha estat restaurada a conciencia i consta com a edifici turístic rural respectuos amb el medi ambient que proposa un consum responsable d’aliments ecològics i de les despeses d’aigua i energètiques ja que son bens escassos i amb l’objectiu de crear un ambient acollidor i relaxant per desconnectar del tràfec de la ciutat. Per aconseguir aquesta desconnecció fins hi tot s’ha fet un immens pàrking soterrat que permet anul.lar la visió dels cotxes dels clients i habitants de la casa.
La casa en l'actualitat ja restaurada.


Fotografia de 1990.

Perspectiva des de sota la porta.


Fotografia de 1988.

Detall de l'interior el 1988.

Finestra actualment.

Dia de fred quan encara la restauraven.

Situació a la cinglera.


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt maques les fotos.
Quan les vas fer?
Sóc el nebot dels propietaris.
Si mai vols fer una visitar, ja ens ho diras.
Més informació a la web.

www.avenc.cat

Adam Macià-Parris

Lluís Balasch ha dit...

Hola Adam.
Les fotografies son de diferents anys. Les millors son les del 1990 i 1988 que me les va deixar un company fotògraf que durant un temps va estar per aquests verals fent fotografies per a un llibre que al final no es va fer. Jo en tenia una serie dels anys setanta que malauradament vaig perdre però d'aquesta casa indubtablement n'hi ha d'haver moltes.
Salutacions i agraït per la invitació. Lluís Balasch