divendres, 3 de juliol del 2009

Fogueres (Sant Andreu de Bancells)

Situada al costat de l’antic Camí Ral de Vic a Girona passant pel Pont de Malafogassa i prop de Sant Andreu de Bancells, Fogueres es una masia abandonada al anys seixanta que actualment serveix per tancar-hi bestiar segons l’època de l’any.
Es una casa gran de planta baixa, pis i golfes a mes de diferents estànces d’us agricola per sota la planta baixa que es varen fer aprofitant el desnivell del terreny i que va tenir diferents ampliacions . Hi ha noticies des de l’any 1432 però se suposa que es anterior. Als fogatges de 1553 hi apareix com a propietari en Pere Folgueres i hi ha diferents anys gravats en pedres, 1775 en una porta i 1855 en el forn .
A la façana hi trobem una porta amb arc escarser descentrada que dona entrada a un corredor al final del qual trobem la cuina. Accedir a les plantes superiors es ja impossible perqué han caigut bona part dels sostres i amb ells les escales que hi portaven.
Davant la casa hi ha la masoveria, que es un edifici molt mes reduït i que conté també algunes dependències auxiliars.
Com a curiositat comentar que la porta te gravada a dalt una creu esvàstica curvilinea anomenada “lauburu”en vasc i que actualment es un dels simbols més representatius d’aquest poble. Potser algun dels seus antics propietaris tenia ascendència vasca.

Vista de la casa des del camí ral en direcció a Collsabena.

Vista de lluny la part principal sembla en bon estat.

Porta amb l'esbàstica vasca.

Masoveria del davant.

L'interior està molt malmès.

El forat a l'aigüera dona entendre que d'alguna manera hi havia aigua corrent.

El forn am l'any 1855 gravat.

La casa pel cantó de migdia.

A prop hi ha aquesta mina.