divendres, 26 de juny de 2009

El Solà (Vallors, Sant Hilari)

Del sector de Vallors, terme de Sant Hilari Sacalm es aquesta casa, avui ja en avançada ruina anomenada el Solà. En els fogatges de 1553 apareix un tal Gabriel Castellar alias Solà amb el que podriem pensar que la casa es anterior. Els mateials de construcció no varen ser massa bons, pedra i fang pel que es despren de les restes que queden, les quals ocupen una gran extensió, donant idea de la importància de la casa. Ja queden d’empeus solament unes poques parets i l’interior ha desaparegut practicament tot, només s’identifica una estança a la part de baix corresponent a una cuina de reduïdes dimensions amb una petita llar de foc de construcció mes moderna, que donaria fe d’una ampliació de la casa en èpoques no massa llunyanes tal com passa en altres cases de la zona. La resta es inaccessible o s’ha ensorrat.
Del que queda no s’aprecia cap element arquitectònic rellevant.

La part més sencera de la casa.

Vista de llevant.

Habitació del pis superior.

Llar de foc que sens dubte no es massa antiga i que segurament es una remodelació.

Fogons de la petita cuina renovada o potser d'un habitatge auxiliar.

Vista des de prop de la pedra dels evangelis.

2 comentaris:

patrimoni.gencat ha dit...

Hola,

Des del web Patrimoni.gencat ens volem posar en contacte amb tu per donar-te a conèixer el portal i els seus continguts: agenda, monogràfics, una televisió online, escapades, notícies, fotografies panoràmiques, descobertes, jocs, eines 2.0... El patrimoni català com mai l’has vist!

Et volem presentar també els blogs del portal, per si els vols enllaçar des del teu blog o fer-ne esment en un post. T’animem, a més, a participar en aquests dos espais, oberts a tothom, on hi esperem veure els teus comentaris, opinions i experiències.

oParticipa! El blog de Patrimoni.gencat. Hi trobaràs informació resumida de les notícies, monogràfics i escapades que anem publicant al web perquè en puguis dir la teva.

http://blocs.gencat.cat/blocs/AppPHP/participa

oEl patrimoni no em diu res! El blog dels pat.escèptics. Hi ha un internauta que es dedica a fer crítiques molt àcides sobre Patrimoni.gencat... Vols conèixer la cara més divertida i irreverent del portal?

http://elpatrimoninoemdiures.blogspot.com

Gràcies per fer créixer el patrimoni català amb nosaltres!

Xavi ha dit...

Bona nit.

Efectivament, la llar de foc del Solà no és massa antiga perquè un dels seus últims habitant, si no m'equivoco, va ser en Josep Solà de Sta. Coloma de Farners que ara deu tenir uns 60 anys i encara se'l pot veure trescant per aquells verals amb la colla dels "amics dels camins i corriols colomecs".
Endavant i bona feina.