dissabte, 19 d’abril del 2008

Molí de la Faja (Cabrerés)

El Molí de la Faja, entre Cabrera i Falgars, te la particularitat de que era l’habitacle a més alçària del Collsacabra (1115m), si descartem el Santuari de Cabrera ( segons Quirze Parés).

Abandonat a mitjans anys seixanta ja seria una ruïna a no ser per un sistema de bigues i tensors que han impedit de moment que les parets s’ensorrin.

Arquitectònicament no te res remarcable, amb la llinda de fusta tan a portes com a finestres. El lloc on emmagatzemava l'aigua encara es pot veure clarament a la part de dalt però després de servir com a molí es va transformar en un corral i es va cobrir tot i que ara la teulada ja no hi es.

L’aigua per fer funcionar la maquinària l’aconseguia tota de les fonts de la Faja, que es troben a uns tres-cents metres de la casa però que actualment estan afectades per un pou que hi han fet. Aquestes fonts son considerades el naixement del Fluvià, encara que hi ha gent que considera que neix sota el coll d’Uria.

Al estar la casa tancada, no sabem si encara conserva part de la maquinària però al lloc on hi havia la sortida d’aigua encara hi queden restes.

Al costat de l’edifici principal n’hi ha un altre en ruïnes.