dissabte, 5 d’abril del 2008

Casa Nova de Masferrer (Sant Sadurní)

La Casa Nova de Masferrer que avui us mostro es potser la més complicada de trobar de les del terme de Sant Sadurní d’Osormort i que encara conserva l’estructura en relatiu bon estat , ja que n’hi havia moltes altres de les que només en queda el record.
La casa es pot veure des de Montornés, que està pujant la carretera de Collsaplana. Des d’allà es veu perfectament la teulada però no hi ha un camí que hi porti a no ser que coneguis mol be el terreny. La millor manera de arribar-hi es per la casa del Mas i seguir la riera que baixa de la casa.
Era una casa de petites dimensions amb la cuina i les corts del bestiar a planta baixa amb les habitacions a dalt. Amb la fotografia de la teulada sense empostissar, deixant veure perfectament la llum, podem fer-nos una idea de com ho havien de passar aquella gent els dies més rigorosos de l’hivern. Segons m'han explicat l'ocupació dels darrers estadants de la casa era la de fer carbó i ajudar en altres masoveries més grans com ara Bojons. Amb l'aparició del gas butà i la possibilitat de tenir gas a qualsevol lloc el carbonet per cuinar va quedar obsolet i el carboneig desaparegué ràpidament. Al mateix temps també començà la industrialització i la casa va quedar buida als anys seixanta.


Detall del fogons.

Llar de foc amb el forn de pa que semble una finestra per què s'ha ensorrat per fora.

Escales que porten al pis de dalt.

Cort per al bestiar que estan a nivell de la cuina.

Teulada sense empostissar que deixava passar el vent i el fred.

L'única i petita finestra que hi ha a la cuina menjador.