dilluns, 24 de desembre del 2007

Bancells (Vilanova de Sau)

A mig camí del Pont de Malafogassa a Sant Andreu de Bancells es troba la casa de Bancells. En bastant bon estat. No fa pas massa anys que encara hi vivien i els estadants feien pagar un peatge als que transitaven per la pista. Important pagesia, l’edifici de la qual està format per la pagesia i la masoveria, ambdues adossades. La masia obre a un pati tancat per una tàpia al que s’accedeix per un portal quadrangular cobert per una petita teulada, ara força deteriorat. A la façana hi ha les restes d’un rellotge de sol. Situada a l’antiga parròquia de Sant Andreu de Bancells en un pla a la part alta de la serralada, als seus peus hi discorre la Riera Major i té una esplèndida vista. Segons l’Arxiu Episcopal de Vic, hi ha notícies d’aquesta casa des del segle XV, als fogatges de 1553 hi residia Antoni Bancells. Al segle XVIII, el mas fou ampliat i reformat
Actualment (Març de 2009) s'hi estan fent reformes.





.

6 comentaris:

taram ha dit...

Hola, Lluís,
He entrat al teu blog i he quedat admirat de les fotos i dels comentaris tan amples i exactes que hi fas. M'ha agradat molt i hi entraré sovint per veure si el nombre de cases va creixent, sobretot les relacionades amb Sant Sadurní, que són de les que més n'he sentit parlar.
Ànims i que això no pari!

Josep

pilar ha dit...

Ei, Lluís!
Avui he descobert el teu blog i com diu en Josep i el copio, he quedat admirada. Jo també t'aniré seguint. Ho trobo una molt bona idea això de recordar les masies, algunes de les quals, d'aquí a poc, ja no en quedarà res.

Alfons ha dit...

Acabo de descubrir el teu blog. Felicitats el trobo molt interessant i amé. Si no et fa res, poso un enllaç en el meu blog.

Salutacions.

Alfons Delgado-Garcia

http://natura-selva.blogspot.com/

Ros ha dit...

bones Lluís, m'ha encantat aquesta pàgina!! de debò que fa ganes de restaurar-les totes!!! esperem que així sigui i no es perdi tot aquest patrimoni!
salutacions i felicitats
( per cert, et vens la moto?)

Lluís Balasch ha dit...

Gracies Xavi pel teu comentari. A la moto li tinc una estimació especial i no està en venda. Per cert, funciona perfectament.

Salutacions. Lluís Balasch.

Manel Casademont ha dit...

Bona tarda Lluís
Felicitats pel teu blog. Soc fill de Sant Hilari i la meva besàvia és deia Bancells de cognom i era filla de Sant Andreu . Ves a saber!
Felicitats una altra vegada

Manel Casademont