dimecres, 19 d’octubre del 2011

Masaletes (Sant Joan de Fàbregues)

Just sota Sant Joan de Fàbregues al costat del camí que porta al Coll de Malafranda passant per La Fàbrega hi ha les ruïnes de Massaleta o Mas Saleta o Masaletes(segons diferents fonts). Abandonada a principis del cinquanta citant dades del llibre de Quirze Parés, en que també es comenta que consta el 1799 com a derruït, la qual cosa indicaria que es va tornar a edificar de nou uns anys mes tard. No queda rastre de la coberta però es veu encara bona part de l’estructura
Façana a llevant.

Vista mirant a Sant Joan.

Part del darrera.





8 comentaris:

Cristina ha dit...

Hola Lluis!

D'on treus aquests plànols tan fantastics i detallats? Mira que els he buscat al web de l'intitut cartogràfic pero no me'n ensurto. Ja em diras.
Gràcies!

Lluís Balasch ha dit...

Hola Cristina.

Aquest mapa que reprodueixo en part es de l'Editorial Alpina però del 1970 que ja no es troba si no es en una llibreria de vell.

Salutacions.

Cristina ha dit...

Em podries dir a quina guia pertany o les dades mes o menys? Coincideix que l'Editorial Alpina em queda prop de casa i podria preguntar o si més no buscar en una llibreria de vell. En aquest mateix mapa apareix la zona de Querós i Serrallonga, oi? Es que ara que tinc 4x4 voldria fer algunes excursionetes per la zona i ja que no tinc gps de montanya aquest plànol m'aniria molt bé.

Lluís Balasch ha dit...

Hola Cristina.
El mapa en concret es el de Les Guilleries de l'Editorial Alpina del 1972 i efectivament hi apareix la zona de Querós, encara que aquí només s'hi arriba a peu o es veu de lluny des de la carretera de Sau a Susaqueda. Aquesta edició es molt antiga i els camins no son massa exactes però en el seu temps era útil ja que només hi havien el camins marcats. Ara està ple de canins nous per tot arreu. Pel que vols fer han aparegut nous mapes més detallats i exactes que trobaràs a qualsevol llibreria encara que si es de muntanya millor, en els que trobaràs els camins actuals, si no tots, si els més transitables.
Espero que trobis el que busques. Salutacions.

Cristina ha dit...

Gràcies pels consells Lluis, podries aconsellar-me un d'aquests mapes més actuals i detallats de la zona de les Guilleries i el Montseny? És que sóc bastant nova en temes de montanya, fem senderisme de tant en tant pero amb alguna guia molt general, per que de mapes detallats no en tenim...Acabo de preguntar a Alpina si en tenen, a veure que em responen.

Lluís Balasch ha dit...

Hola de nou Cristina.

Per la zona que tu vols l'Editorial Alpina te el mapa "Montseny Parc Natural" escala 1:25000 que està molt be però no agafa les Guilleries. Per aquesta zona hi ha "Les Guilleries Collsacabra" escala 1:40000 que també et servirà o també el mapa "El Collsacabra" en homenatge a Quirze Parés a escala 1:25000 però que no avarca tant tros i tindries una zona sense cobrir.

De totes maneres el millor que pots fer es anar a una llibreria, de muntanya si es possible i demanar consell per al que vols ja que els mapes no solen estar disponibles per consultar ja que son delicats al tenir que desplegar-se. Amb els que t'he comentat crec però que et servirien.

Salutacions. Lluís Balasch.

Anònim ha dit...

Lluís:
Felicitats pel blog i l'extens recull de masos i cases de Les Guilleries i Collsacabra.
Porto anys fent camí per la zona aquesta pàgina hem portarà a refer-ho de nou amb uns altres ulls.

Pel que fa als mapes la meva dona va parlar amb Ed. Alpina i ells mateixos reconeixen la dificultat orogràfica de la zona i que tenen els mapes enrederits respecte a altres zones.


En mitg del triangle entre Sant Hilari, Espinelves i El Tortades trobaràs La Cau. (sota el Turó de la Cau) Magnífica. Ja en un estat deplorable però que mante l’espirit d’un gran mas.

Gràcies

Jorge@soucheiron.cat

Lluís Balasch ha dit...

Gracies Jorge i perdona pel retràs però el missatge havia anat a parar al correu brossa i no l'he vist fins avui. A la casa de la Cau ja fa anys que hi vaig ser però encara no tinc cap fotografia ja que llavors anava només d'excursió i era molt jove. Provaré d'anar-hi tan aviat com pugui.
Si llegeixes el missatge. Gracies de nou. Lluís.