dissabte, 15 de gener del 2011

Porxiugues (Cabrerés)

Sota la serra de Llancers mirant a Cabrera hi ha les restes de Porxiugues abandonada a finals dels anys seixanta. Passaria completament desapercebuda si no fos per la cabana que encara es manté d’empeus i en bon estat. De la casa poc en queda, restes de parets colonitzades per la vegetació que la fan invisible a partir de la primavera. Que hi hagi aquesta diferència de conservació entre les dues construccions segurament es degut a que es varen aprofitar les teules per a altres menesters o que a la cabana se l’hi ha donat un us després d’abandonar la casa i se l’hi ha fet un manteniment

Aquestes primeres fotografies son restes de la casa.
Aquesta es la cabana encara en bon estat.

                                   
Fotografia de principi de segle treta de l'arxiu del Centre Excursionista de Catalunya.


Paisatge abans d'arrivar a la casa.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

El meu pare és fill de l'Eskirol. Des de sempre quan vol dir que plourà molt lluny, o quan creu que l'home del temps s'està equivocant diu: si, plourà allà dalt a Porxiuges !!!!

XAVIER MAS ha dit...

Bon dia Lluis, et felicito per la feina que fas i per la bona idea que has tingut al fer aquest bloc. També he voltat força per aquests racons de mon, i la zona Porxiugues i la serra de Llancers són les meves preferides. Molt a prop de Porxiugues hi havia hagut les cases del Llavaig i el Corral de Porxiugues. Segons Quirze parés hi ha restes. Hi he voltat alguna vegada i no les he localitzat mai.

Lluís Balasch ha dit...

Hola Xavier. El dia que vaig fer les fotografies de Porxiugues venia del Coll del Pedró cap a la Faja i el que vaig intentar trobar eren unes altres restes que també estan indicades al llibre de Quirze Parés però no les vaig trobar. Les dues cases que em comentes quedaven una mica apartades i no em donava temps però en una altre ocasió ho provaré.
Salutacions.

Ferran ha dit...

He trobat una foto de Porxiugues (tot i que aquí en diu Punxingues) al Arxiu Fotogràfic de Centre Excursionista de Cat. Tenen un àlbum a flicker del Estudi de la Masia Catalana de principis de segle XX, molt interessant pels que ens agraden aquestes coses. https://www.flickr.com/photos/98003955@N07/16763293872/in/set-72157650797408907

Lluís Balasch ha dit...

Gracies Ferran. Veient el que queda de la casa sembla que no pugui ser que estes habitada en aquella època. Llàstima que només hi hagi la fotografia de la cabana, que es justament el que encara es conserva i no de la casa de la que ja quasi no en queda res.

Mon Colomer ha dit...

Hola em dic Ramon i el emu avi havia viscut a Porxiugues durant molts anys, conec molt be la zona, si us pogues ajudar a localitzar les restes de les quals parleu ho faria encantat, ja que crec que se on son, si es que parlem de les mateixes. per altre banda, si trobessiu mes fotografies referents al lloc i me les fessiu arribar us estaria eternament agrait, car el meu avi no en va conservar ni una. Espero la vostra resposta. salutacions.

Mon Colomer ha dit...

Hola em dic Ramon, i el meu avi va viure a Porxiugues durant molts anys, conec molt be la zona i crec que se on son les restes de les quals parleu, si us pogues ajudar a localitzar-les ho faria encantat. per altra banda, si trobessiu mes fotos de l´epoca refernts a la zona i me les fessiu arribar us estaria eternament agrait. espero la vostra resposta. Salutacions.

Unknown ha dit...

Quan vulgeu organitzem una excursió a la zona a localitzar les restes que hi queden i de pasada en Ramon ens explica alguna història de la casa, que segur el seu avi n'hi deuria contar alguna! Ferran Gil