divendres, 16 d’abril del 2010

El Casal del Pi (Sau)

Sobre un turó per damunt on es trobava l'antic poble de Sant Romà de Sau queden encara les restes d'una antiga domus fortificada coneguda com El Casal del Pi.
Darrerament s'hi han fet unes prospeccions arqueológiques que han deixat veure parts que fins fa poc només es podien intuir, sense les quals, les restes que es podien veure feien pensar mes en un edifici religios d'estil romànic que no pas en una fortificació.

Invisible desde qualsevol lloc de la Vall de Sau degut a la vegetació, actualment es pot veure desde la cinglera del Castell de Tavertet gràcies a la neteja que s'ha fet dels voltants.

En el volum IV de "Els Castells Catalans" hi ha la referència a aquesta construcció amb diferents dades històriques. Les més antigues són del segle X, amb la presència d’Ermessenda de Carcassona. Al segle XI, era habitat pels Hereus de Sau. Al XII, fou residència de l’Ordre dels Hospitalaris. Mencionat també el 1334, quan s’indica que els parroquians de Sau es congregaren a l’indret, essent la seva propietària Elisenda Uxor Bernardí de Savo. Es tracta d’Elisenda de Vilanova, muller de Bernat Sau, cavaller.
El 1435, el donzell Bernat Guillem de Vilafreser era senyor de la Domus del Pinu, de la
parròquia de Sant Romà de Sau. Vuit anys mes tard, el senyor del casal del Pi era Marc de Vilanova.
La família Sau hi residí durant el segle XIII i bona part del segle XIV. Les darreres notícies d’aquesta mansió, se’ns documenten en el segle XVI.

Aspecte actual amb la cinglera al fons.

Imatge de fa tres anys on es pot veure que s'ha rebaixat la capa de terra que amagaba part de la porta i la paret.

Part del darrera que dona a la cinglera.

El Puig de la Força ajuda a situar el lloc.

El deteriorament es gran.

L'única estança de queda fa la impresió d'un edifici religios romànic.

Vista de l'altre cantó.

Part que ha aparescut en les excavacions.

Emplaçament en una fotografia desde el Puig de la Força.