dimecres, 31 de març del 2010

El Molí del Boscà (Sant Hilari)

A la Riera d’Osor i bastant avanç d’arrivar a aquest poble hi ha el molí del Boscà, pertanyent al municipi de Sant Hilari Sacalm.
D’aquesta construcció ja en trobem referències en un document del 1480 però podria ser anterior. El conjunt està dividit en dues parts, la industrial que era el molí propiament dit, a tocar la riera d’on treia l’aigua per funcionar i la part de la vivenda que està una mica mes enlairada i que va tenir modificacions en diferents èpoques una de les quals al 1826, data gravada en una llinda. Fa uns anys va servir de casa de colònies però avui sembla que ja no fa aquesta funció i segurament s’utilitza de segona residència.

Imatge de principis del segle XX.

La vivenda està pràcticament igual.


1826 a la llinda de la porta de la vivenda.

Edifici del molí.

La part de la riera amb la sortida d'aigua a sota.

L'interior del molí encara conserva una de les moles.


La casa des de la carretera a la Coma i Coll de Querós.


6 comentaris:

H/story ha dit...

Bon dia Lluís,

d'entrada felicitar-te per la pàgina. Hi he arribat per casualitat buscant fotografies antigues de Sau, les que vas publicar en 2008, i m' he mirat, allò sense adonar-me'n, per pur vici, gairebé totes les entrades fins a arribar a 2010. Deixant a part la tasca de recerca de les masies (que, segurament, el simple fet de fer l'excursió per fotografiar-les ja t'aporta més satisfacció que esforç) m'impressionen les confluències de temps, el de la foto, el de l'erosió de la pedra i el del "disseny" o arquitectura de la casa que ajuda a situar-la en una època determinada.

Com t'he dit, però, he arribat buscant fotografies de Sau d'abans la presa. He vist que aprofitant la baixada del nivell del 2008 vas fer unes quantes sèries. Estic preparant un petit dossier per un curs i he pensat que potser em podries ajudar. Saps on puc trobar antigues de Sant Romà de Sau com les que tu publiques? I més important, on podria trobar testimonis de la vida al poble o alguna de les 50 masies que van quedar soterrades?

Moltíssimes gràcies,

Aitor.

Lluís Balasch ha dit...

Hola. Gracies per el comentari.
De fotografies de Sau hi ha molta gent que en te però no tot-hom les deixa. Un lloc on en trobaràs es a La Riba de Sau que disposa d'una exposició permanent i hi viu gent que va viure el tancament de la presa.
A les Masies de Roda hi viu Francesc Bosch que va viure al Mas Cortils ara negat. També conec gent que va viure al vilar de Sau. Hi ha molta gent encara que pot donar testimoni dels fets.

Lluís.

Montse GM ha dit...

m'agrada molt el teu blog de fotos de castells i masies; m'agrada fer excursions on hi hagi aquests llocs;
salutacions des de barcelona

montse garciamontalà

Unknown ha dit...

Hola lLuis, bona dia
Disculpa pero em faria molt de goix trobar la localitçacio del "Molí del Boscà (Sant Hilari Sacalm).
Quan jo era un nen (ja fa mes de 4o anys d'aixó).En aquella epoca habia estat una casa de colonies. tinc molts i molts de bons records amb la meva avia i la meva mare que eran cuineres i jo molt petitet nen de esplai.
M'ha costat molt localitçar la imatge que tenia de record en la meva ment i gracies a una de les teves fotos he pogut saber que es deia "El Molí del Boscà.
Lluis, voldria tornar ara amb el menu nen menut i la meva ilussio es tremenda poder trepitxar aquell lloc de nou, quedi el que quedi, pero no soc capaç de saber la seva localitçacio exacta i fa molt que voldria fer compir aquesta meva ilussió.

Em podries donar coordenades???, si us plau!!!.
moltes gracies Lluis, una forta abraçada i espero en breu la teva resposta impacient... moltes GRACIES!!!!!

Lluís Balasch ha dit...

Hola Jordi.
No es massa complicat trobar El Molí del Boscà. A la carretera de Sant Hilari a Osor passat el Km.17, en un revolt molt tancat hi ha el trencant que baixa fins al molí a la Riera d'Osor. Per internet hi ha informació i les coordenades son X 459050,9 Y 4641445,3. Mirant per internet el mapa de la zona el veuràs al costat de la carretera uns kilòmetres mes avall de l'antic balneari. Està en bones condicions encara que una mica reformat.

Espero que el trobis i que efectivament sigui el que recordes.

Salut.

Lluís Balasch.

Anònim ha dit...

Hi vaig estar de nano als anys seixanta, era una casa de colònies. Jo era del Poblenou, de la parròquia Sagrat Cor