dimarts, 23 de setembre del 2008

Santa Cília

Al límit de les Guilleries i el Collsacabra sobre la cinglera que dona al pantà de Sau i trobem les restes de Santa Cília que era una petita esglesia sufragània de Sant Miquel de Sorrerols. La identifiquem ja l’any 1061 en l’acta de consagració de Sant Romà de Sau. Era de reduïdes dimensions d’una sola nau amb l’absis escapçat i la porta dovellada a la paret de migdia. El culte si mantingué fins al segle XVII i al següent es va transformar en una masoveria que aprofità la part de l’absis per fer-hi el forn de pa i la cuina. En el padró de 1857 i consta que hi vivien set persones. Només en queden restes de parets i si no es coneix la historia no sembla pas que ens trobem davant d’una esglesia. A tocar hi ha una edificació que seria segurament corral i pallissa, encara en bones condicions.


En aquesta imatge encara es pot veure l'inici de la volta de la nau.

Detall d'unes lleixes que encara es conserven.

Edifici anex encara en bones condicions.

Panoràmica des del Cingle de Santa Cília.


2 comentaris:

Toñi.co ha dit...

LLuis, m'ha agradat molt veure aquestes fotos de Santa Cília. De que any son? La nostra filla es diu Cília i només hem estat una vegada y les fotos no van sortir gaire be. Hem de tornar un altre dia.
Som el Carles i Antonia de Cantonigròs.
(ens van coneixer a l'aplec de Montdois)
Enhorabona per el blog

Lluís Balasch ha dit...

Hola Toni.co.
Perdona per tardar tant a respondre però es que el blog el tinc una mica oblidat i no m'havia adonat dels missatges que hi havia.
Les fotografies de Santa Cilia que surten son fetes el febrer del 2006 i el desembre del 2007. Segurament en tinc algunes en paper ja que hi anat altres vegades però les hauria de buscar.
No se si llegiràs la rsposta però en tot cas rep les meves salutacions.

Lluís.