
dissabte, 28 de juny del 2008
Can Ànima Bella (La Riba Vella)

dimecres, 11 de juny del 2008
Sant Romà de Sau
La inusual sequera d’aquest any ha posat al descobert bona part de l’antic poble de Sant Romà de Sau i n’he fet fotografies de masies de les que encare en queden restes, algunes de les quals ja les he posat al blog i d’altres que les hi he de posar més endavant, però del que era el poble pròpiament dit i que serien les cases agrupades entorn de l’esglesia ja pràcticament no en queda res. Per aquesta raó les imatges que poso en aquest capítol volen ser un record del que havia estat el poble poc abans de ser colgat, quan ja era un poble condemnat en el que no s’hi havia fet res en molt anys i molta gent ja n’havia fugit.
Us hi poso també la contraportada del llibre de Maria D. Orriols, “Petjades sota l’aigua” perquè llegiu un passatge de l’obra, en que fa una descripció del que es veia venir i que fan imaginar els sentiments i l'angoixa que provocava en els habitants del poble un fet com aquell.
Típica fotografia de Sau.Imatge antiga encara amb el pont per modernitzar i posar-hi barana.
El pont de Sau es va començar a constuïr el 1390 i encara es feia el 1412, treballant’hi homes de Sau, Vilanova, Tavertet, Querós i Susqueda, que havien de fer-hi jornals gratuïts per torns.
Una mes de les moltes perspectives del pont.
Pujant al poble.
Ja hi havia cases abandonades de feia temps.
Condemnat, ja no es va modernitzar.
Casa del Fadrí de Sau.
Moltes cases havien caigut abans de l'aigua.
L'antic molí reconvertit en central elèctrica.
Santuari de Montdois
Impressiona la grandiositat del seu edifici, semblant a una gran masia, disfressada només d’església per la triple portada que emmarca el seu petit atri.
Esmentat el nom el 996, consta com a església de Santa Maria des del
Podem citar com a curiositat el comentari que va fer Juli Serra al llibre “Las Guillerias” el 1889 referint-se al santuari de Montdois. “Llaman la atención los cuadros colgados en sus paredes, exvotos que no honran a quien los pintó ni adornan los muros que los sostienen”. La referència pot donar una idea de la qualitat de les obres d’art del santuari, deixant apart, per haver-se perdut (1936), la valuosa imatge gòtica d'alabastre de Santa Maria de Montdois, que presidia l'altar. De fet l’economia de l’esglesia deuria anar com la de la majoria de les masies que tenia al voltant.

dijous, 5 de juny del 2008
El Gumbau (Querós)
La casa estava formada per tres nivells. A sota hi havien les corts, al primer pis la cuina i altres estances i a dalt les habitacions. No queda cap d'aquests sostres com es pot veure en les fotografies.
Segons un article aparegut al diari El Punt un dels darrers habitants encara vius de Querós es en Pere Crous que va habitar aquesta casa fins que la varen haver de deixar al omplir el pantà. Va ser la darrera família a abandonar el poble.

Vista anant cap a la Casa Nova .
