dissabte, 5 de juliol del 2008

Montalt (Sant Sadurní)

Una de les cases amb mes bones vistes del terme de Sant Sadurní es sens dubte El Montalt. Situada quasi a 800 metres d’altitud només te limitada la vista per al sector de llevant. Podem apreciar des del Montseny,Collsuspina , tot el Pirineu, el Puisacalm, Colsacabra, bona part de les Guilleries i mes que em deixo. Tot i això no es la situada a més alçaria ja que la superen les de Vernencs i Montornés, aquesta darrera també amb immillorables panoràmiques.
En un document de 1304 es fa notar que en Grao de Montalt va arrendar al sacerdot Jaime Ferrer una casa a la sagrera de Sant Sadurní. En els fogatges de 1497 on hi consta un tal Montjalt i en els del 1553 era habitada per en Joan Bresco, alies Montalt.
No te elements arquitectònics destacables, les lindes de portes i finestres son de fusta i semblen indicar que la casa actual es de construcció més recent. Te una pallissa al costat que darrerament s’ha ensorrat i que era el millor de la casa amb una balconada amb vistes precioses. Al darrera hi te un pou, que situat en una mica de turò, semblaria un lloc no massa adient per fer-lo, però que sempre te aigua i a no massa profunditat.
Malauradament l’estructura del pou també ha caigut i només en queda el forat.





Pallissa avui .

Pallissa fa vint-i-vuit anys.


Porta de la pallissa.

Una part de la panoràmica que es pot veure.