divendres, 18 de juliol del 2008

Cabrerola

Cabrerola està situada a la vessant del Ter entre Vallclara i el Coll de Querós, sobre unes penyes a les que hi dona nom. Pel tipus de construcció no es pas massa antiga, en els fogatges de 1553 no hi apareix pas i segurament es de finals del XVII o del XVIII. El lloc on està ja li imposava ser de reduïdes dimensions i te les llindes de les obertures de fusta. Antigament l’únic camí que passava per la casa era el que anava de Vallclara al coll de Querós que era de bast, però fa uns anys es va construir una carretera que hi arriba i que va permetre un intent de restauració(també va malmetre l'antic camí del que ja només en queda la mostra) amb instal-lació de corrent elèctric per generador i una conducció d’aigua des de un torrent no massa proper. El que es va arribar a fer va ser de manera una mica matussera i en certa manera va malmetre mes l’entorn que no pas va preservar la casa de l’enrunament ja que els treballs estan abandonats i l’entorn presenta un estat de deixadesa.
El quintà de la casa estava format per infinitat de estretes feixes que actualment han estat plantades de pins. Segurament s’hi devien plantar ceps ja que en aquesta zona era un cultiu molt corrent i l’estretor del terreny no permetia massa tria.

La bellesa i solitud de l'entorn no es poden explicar, s'ha de viure.

Penyes de Cabrerola des del Castell de Fogueres i on s'aprecia a la dreta tot el quintà de la casa plantat de pins.


La casa queda perfectament integrada a l'entorn.


La casa des de dalt les penyes.

Arribant per l'únic camí possible.



L'aspecte que ofereix es una mica diferent, amb molts fils elèctrics i un no massa afortunat cartell amb el nom Cabriola que he suprimit.


El forn de pa sobresurt de la part del darrera. La Muntanya de la Coma al fons.



2 comentaris:

Joan Benet ha dit...

Hola! Sobre Cabrerola
--fa uns anys es va construir una carretera que hi arriba--

Saps quan es vare fer?

Lluís Balasch ha dit...

Hola Joan.
La carretera que arriba a Cabrerola no recordo quan es va fer ja que quan vaig fer les fotografies ja hi era. El que et puc dir es que el 1972 segur que no estava feta ja que va ser la primera vegada que hi vaig anar i la carretera només arribava fins l'ermita de Vallclara i llavors era un corriol que anava fins al Coll de Querós passant per la casa. Llavors la casa encara estava en bones condicions però vaig perdre les fotografies que hi vaig fer.