dimecres, 11 de juny del 2008

Santuari de Montdois

Aquest santuari marià, molt famós en altre temps, es troba situat entre les serralades de les Guilleries i del Cabrerés , a 932 m. d’altitud i al capdamunt d’un altiplà, inclinat vers la banda de les cingleres de Fàbregues i Rupit.

Impressiona la grandiositat del seu edifici, semblant a una gran masia, disfressada només d’església per la triple portada que emmarca el seu petit atri.

Esmentat el nom el 996, consta com a església de Santa Maria des del 1268. L'edifici actual és del s. XVIII , es començà el 1759 i s’hi treballava encara el 1790. A la llinda es llegeix "La caritat me a feta". És un edifici d’enormes dimensions, format per una gran nau, creuer, capelles laterals, cúpula i cor, sota del qual hi ha l’atri. Complementen encara l’obra un cambril, una sagristia i altres dependències. Les exagerades dimensions dificulten enormement la reparació de les voltes d'obra i el manteniment que seria desitjable. Al costat, l'antiga casa dels ermitans, obra del segle XVII segons les llindes, avui és totalment en ruïnes.

Podem citar com a curiositat el comentari que va fer Juli Serra al llibre “Las Guillerias” el 1889 referint-se al santuari de Montdois. “Llaman la atención los cuadros colgados en sus paredes, exvotos que no honran a quien los pintó ni adornan los muros que los sostienen”. La referència pot donar una idea de la qualitat de les obres d’art del santuari, deixant apart, per haver-se perdut (1936), la valuosa imatge gòtica d'alabastre de Santa Maria de Montdois, que presidia l'altar. De fet l’economia de l’esglesia deuria anar com la de la majoria de les masies que tenia al voltant.

Aspecte del santuari quan hi arribes.

Característica imatge amb l'Agullola al fons.

Detall de la portalada.

La grandiositat només s'aprecia quan hi entres.


L'abandonament esta acabant amb l'edifici.

La desmesurada cúpula, invisible des de l'exterior.

L'incivisme també i posa de la seva part.

El que resta de la casa dels ermitans.

4 comentaris:

mitus ha dit...

Felicitats per el seu blog, esteu fent una bona feina per recordar la memòria econòmica i vital d'un territori molt feréstec on com a molt hi havia l'economia de subsistència.
Cases que eren quasi autosuficients amb una mica de bestiar, un hort i alguns camps i tots es reunien a la Catedral de les Guilleries el santuari de Montdois.
Un lloc amb una vista espectacular del canigo fins a mar i tots els cingles el montseny Etc.
molt bona feina.
Sabeu quan va ser abandonat
Montdois? Teniu alguna notícia sobre alguna possible restauració?
Sabeu qui és el propietari?

Moltes gràcies

Lluís Balasch ha dit...

Moltes gracies per el comentari, Mitus.
Quan a les qüestions que em fa no li puc respondre. De totes maneres crec que es va abandonar després de la Guerra Civil coincidint amb l'abandonament de les masies. La restauració tampoc la crec molt factible ja que es tracta d'una edificació amb mes valor sentimental que arquitectònic i ja s'ha deixat decaure massa el seu estat. Només ens queda anar confirmant el seu deteriorament cada cop que hi anem i alegrar-nos d'haver-ne pogut gaudir encara.
Gracies de nou. Lluís.

Rupitenc ha dit...

Ja s'estan duent a terme les tasques de restauració d'aquest santuari. A finals del més de maig es celebrarà la inauguració.

Manlleuenc ha dit...

Ara ja podeu actualitzar l'informació de l'estat de l'esglesia, ja que s'hi han fet obres i han aterrat les ruines de la rectoria( o on vivien ermitans)
Adam.
(Manlleuenc).