El Gombau estava o podem dir que està, ja que encara hi ha moltes restes, prop de l’esglesia de Querós cap al cantó de Susqueda i uns cent metres per sobre el que era el curs del riu Ter (ara està cobert per el pantà de Susqueda quan està a mes de la meitat de la seva capacitat). Pel que es pot veure tenia un bon quintà si tenim en compte la situació on està. Segons un dels darrers habitants del poble, aquesta havia estat sempre una casa autosuficient i durant un temps va ser l’ajuntament. La casa no se de quin temps es. En el fogatges del 1553 no apareix cap Gumbau a Querós, si hi ha un Gau que no se si podria ser una deformació del nom com passa en altres ocasions. De qualsevol manera però, si mirem el que queda de l’edifici i veient que els marcs de portes i finestres son tots de maons i que les llindes son de fusta, podem suposar que segurament data de finals del segle XVII o del XVIII.
La casa estava formada per tres nivells. A sota hi havien les corts, al primer pis la cuina i altres estances i a dalt les habitacions. No queda cap d'aquests sostres com es pot veure en les fotografies.
Segons un article aparegut al diari El Punt un dels darrers habitants encara vius de Querós es en Pere Crous que va habitar aquesta casa fins que la varen haver de deixar al omplir el pantà. Va ser la darrera família a abandonar el poble.
Fotografia de la web del Amics de Querós.
Curioses finestres espitllerades.
Detall del forn de pa del que ja s'ha ensorrat el sostre.
Per la part del darrera s'accedia al primer pis.
Part de llevant de la que sobresurt el forn.
La casa vista des de la pallissa que tenia al darrera en direcció Susqueda.
Vista anant cap a la Casa Nova .
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada