diumenge, 29 de juliol de 2007

Vernencs (Sant Sadurní d'Osormort)

La casa de Vernencs es troba situada en el límit del terme de sant Sadurní d’Osormort amb el d’Espinelves, encara que pertany al primer.
Està encara bastant ben conservada però sembla ser que fa temps que no s’utilitza i ja comença el seu deteriorament, tant estructural com ambiental, amb la vegetació que la va envoltant completament.
Pel què es podria deduïr de les fotografies semblaria una casa petita, però no ho era pas tant. Disposa d’una pallissa al costat i si busquem be podem trobar un pou una mica per sota de la casa. Si pot arribar desde diferents llocs; desde Sant Sadurní d’Osormort seguint la pista que surt del cementiri; desde Collsaplana per la pista que passa pel costat de la casa; i desde Mas Romeu d’Epinelves.
La casa ja es esmentada en el fogatge a Osona del 1360, que son els primers que es varen fer i que tenien finalitats fiscals i no pas estadístiques. Llavors hi havia un tal Guarau Ramon anomenat de Branenchs i que hauria de pagar II sous, el que volia dir que no era presisament una casa massa forta ja que s’arrivaben a pagar fins a VI sous com podia ser per exempla la casa de Crivallers.