divendres, 26 de març del 2010

La Costa de Dalt (Vallors)





Sobre Santa Margarida de Vallors hi havien la Costa de Dalt i la de Baix. La de Baix es prou evident i en queda la major part encara dreta i mostrada al blog a l’entrada anterior. En canvi de la de Dalt no hi ha massa evidències a no ser unes restes una mica per sobre la de Baix que be podrien correspondre-hi, tot i que son unes restes reconstruïdes que segurament en els darrers anys formaven part de la de Baix com a corts del bestiar.
Per la situació , l’existència de restes de paret prou antigues i estar prou distancia de l’altre casa, suposaré que son les restes de la Costa de Dalt.

Camuflades en un turó hi ha aquestes restes.


Aprofitant restes de paret antigues es varen fer el que semblen estances pel bestiar suposadament de la Costa de Baix. Aquestes corts estan un xic lluny de la Costa de Baix com per tenir-hi bestiar(ja que solen estar més a prop de la casa), però s'haurien aprofitat les restes d'una edificació anterior que també es podien haver malmès en construir el camí que passa per sota fent desaparèixer part de les restes del que hauria sigut La Costa de Dalt.

3 comentaris:

Unknown ha dit...

M´he estat mirant tot el blog y et felicito per la feina que has fet. Es molt interessant. Es una pena que aquestes construccions i aquesta historia es deixi perdre. No sé si es podrien recuperar. A la meva dona i a mí ja fa temps que ens ronda pel cap el fer un canvi de vida, sortir de la ciutat i viure al medi rural i aquesta zona ens agrada molt així que la teva informació ens ha agradat molt. No sé si em podríes dir si alguna d´aquestes masies està en venda o en quina situació es troben, si nan als ajuntaments i preguntar pels propietaris per fer-lis una oferta de compra o si fa molt que estàn abandonades si es podrian ocupar, reconstruir i legalitzar a titol particular. Moltes gracies i gracies per la teva informació.

Ricard Teixidor ha dit...

Molt interessant aquest bloc. Donar a conèixer indrets de la nostra terra és fer país, fer pàtria. Jo també faig coses. A hores d’ara, estic acabant d’enllestir un treball de recerca sobre el camí ral de Vic, una via d’origen medieval, i pot ser romana, que unia Girona amb Vic. Fins a l’ermita del Pedró ja el tinc fet. Només queda el tram que va des d’aquesta església fins a Sant Hilari. Tot i que fins a Sant Hilari s’hi pot anar passant per Santa Margarida de Vallors o bé anar fins a la pista que va al Subirà, crec que el camí de Vic seguia la primera opció. En saps alguna cosa del camí de Vic, al se pas pel terme de Sant Hilari. Si eés així, per poca que sigui, t’agrairia que m’ho diguis.
Moltes gràcies.

Ricard Teixidor

Lluís Balasch ha dit...

Hola Ricard. Perdona per el retard en contestar-te però es que el teu missatge havia anat a parar al correu brossa. No se exactament a quina part del camí ral de Vic a Sant Hilari et refereixes però la part que jo conec es la que sortia de Sant Julià de Vilatorta, s'enfilava cap al coll de Portell on fin fa un parell d'anys es conservava una part de via romana i que es va fer desaparèixer per fer una nova carretera per sobre; després baixava cap al Pont de Malafogassa per travessar la Riera Major i per Sant Pere de Castanyadell s'enfilava cap a Fogueres i d'allí al Collet de Collsabena per baixar cap a Sant Hilari. Si t'interessa podria mirar de trobar un mapa esquemàtic on sortia el camí ral però l'hauria de buscar.
No se si el missatge t'arribarà i per això publicaré el text al blog com a resposta al comentari.

Salutacions. Lluís Balasch.