dijous, 2 d’abril del 2009

Can Palanques (Querós)

Al costat de la Roca del Mal Sopar a Querós hi ha les restes d’una petita masia. A cap del mapes que tinc hi ha el nom. Sabem però que existia una casa anomenada Can Palanques, de resultes de estar a prop de les palanques de Querós que servien per travessar el Ter prop del molí i com que no vaig veure cap mes resta de casa mes a prop dels pilars que sustentaven aquestes palanques dono per suposat que es tracta d’aquesta casa. Si algú sap el seu nom hi m’ho vol dir li agrairia.
A la web dels Amics de Querós hi ha el testimoni d’un dels darrers habitants del poble que explica que aquesta casa estava sota la rectoria, cosa que concorda amb la situació de la casa. També diu que als anys vint s’hi havia fet ball i que durant un temps va ser hostal, aquestes dues apreciacions no concordarien massa amb les dimensions de la casa ja que les restes son les d’una edificació petita. Explica també que als masovers de Can Palanques se'ls va anomenar “els últims Pericos”. No queda res destacable i no apareix en el fogatges del 1553.

Fotografia de Salvador Bosch de Sant Hilari on es pot veure l'emplaçament de la casa.

A l'esquerra, sota el petit monticle hi ha les restes.


Mirant cap a la rectoria. A la dreta El Gombau.


El Molí al davant.

Pilars que aguantaven les palanques sota el Turó del Mal Sopar.


4 comentaris:

Ferran ha dit...

Mirant la primera foto, l'antiga on es veu el que sembla l'Abadia de Queros diria que el turo sota on s'aixeca la casa es "el serrat del Moli" i no el Turo del Mal sopar, no?

Lluís Balasch ha dit...

Ferran,no se si et refereixes a que en algun lloc situen el "Turó del Mal Sopar"just sobre el pont de Querós. De totes maneres en diferents llibres i plànols que tinc està a la situació en que el poso jo. Ja se que l'ICC l'identifica com a serrat del Molí i un de l'Alpina també però la situació (queda com una illa quan es ple el pantà) i la forma que te (molt més esvelta i abrupte)em varen fer decantar per aquest lloc ja que no n'estava segur al tenir diferents localitzacions. De totes maneres si tens la certesa que la situació es sobre el pont, t'agrairia m'ho diguessis ja que sempre he tingut el dubte.
Moltes gracies per tot.

Ferran ha dit...

No Lluis, no n'estic gens segur, de fet nomes et volia plantejar el meu dubte. Tambe els hi fet el mateix als "amics de Queros", atraves de la seva web els hi he enviat un correu. El dubte es genera precisament per la informacio del ICC, on situa el Turo del Mal Sopar aigues amunt del pantà, amb mes alçada i que no queda mai aillat per les aigues...

Lluís Balasch ha dit...

Gracies Ferran per contestar. Jo també miraré si puc esbrinar el lloc exacta.